Wat kost een makelaar bij verkoop?

2023-10-26
Maarten Verweij

Wat kost een makelaar bij verkoop?

Bij de verkoop van een huis komt heel wat kijken. Eén van de eerste vragen die opkomt is: wat kost een makelaar bij verkoop? De kosten van een makelaar kunnen variëren, afhankelijk van de diensten die je nodig hebt en de prijs van het huis dat je verkoopt. In het algemeen kan een makelaar tussen 1% en 2% van de verkoopprijs van je huis in rekening brengen. Dit betekent dat als je een huis verkoopt voor €300.000, de kosten van de makelaar kunnen variëren tussen €3.000 en €6.000.

Factoren die de kosten van een makelaar beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de kosten van een makelaar kunnen beïnvloeden. Ten eerste is er het tarief van de makelaar zelf. Sommige makelaars rekenen een vast tarief, terwijl anderen werken met een percentage van de verkoopprijs. Daarnaast kunnen extra diensten, zoals professionele fotografie, 3D-rondleidingen of de marketing van je woning, de totale kosten omhoog brengen. Ook de locatie van je huis kan van invloed zijn op de kosten. In sommige gebieden is het aanbod van makelaars groter, wat kan leiden tot concurrentie en lagere prijzen.

Online vergelijker gebruiken om makelaarskosten te vergelijken

Om een idee te krijgen van de mogelijke kosten en de verschillende diensten die makelaars aanbieden, kan het nuttig zijn om een online vergelijker te gebruiken. Zo'n online tool stelt je in staat om verschillende makelaars en hun tarieven te vergelijken, waardoor je een beter beeld krijgt van wat je kunt verwachten. Je voert eenvoudigweg je postcode en wat gegevens over je huis in, en de tool toont je een lijst van makelaars in jouw omgeving, compleet met hun tarieven en aangeboden diensten. Op deze manier kun je makkelijk de beste deal vinden zonder zelf alle makelaars te hoeven contacteren.

Bespaar op makelaarskosten

Hoewel de kosten van een makelaar aanzienlijk kunnen zijn, zijn er ook manieren om te besparen. Eén manier is door te onderhandelen over de prijs. Veel makelaars staan open voor onderhandelingen, vooral als je meer dan één dienst afneemt. Een andere manier om te besparen is door alleen de diensten af te nemen die je echt nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld geen professionele fotoshoot of uitgebreide marketing nodig, dan kun je ervoor kiezen om deze diensten weg te laten en zo de kosten te verlagen. Door slim om te gaan met de diensten van een makelaar en gebruik te maken van online tools om prijzen en diensten te vergelijken, kun je aanzienlijk besparen op makelaarskosten.